Home

2008 yılındabir yarışmaya katıldığım proje: Çay tabağı

A tea dish design.

Çay dünyada çok önemli bir yere sahiptir. Yüzyıllardan beri gelen geçmişi sayesinde dünyanın bütün ülkelerinde yaygın olarak tüketilmektedir. Günlük yaşamın vazgeçilmek bir parçasıdır. Hayatımıza o kadar girmiştir ki molalarımız artık çay molası olarak düşünülmektedir. Çay içmek keyif veren bir olaydır.

Çay içme sürecinde kullanılan öğeler bardak, çay kaşığı, çay tabağı, şeker,poşet çay vb. olarak sıralanabilir. Çay en çok ince belli olarak tabir edilen çay bardaklarında tüketilmektedir. Cam ısıyı iyi ilettiğinden ve çay sıcakken güzel olduğundan elimizin yanmaması için çay tabakları kullanırız. Çay tabakları çok çeşitli olmasına rağmen işlevleri tektir: Yukarıda sayılan öğeleri taşımak.

Çay tabağı taşınırken elin titremesi ve akabinde çayın dökülmesi çok doğal bir durumdur. Normal çay tabaklarında şeker bardağın yanına konduğu için bu dökülen çay şekerleri ıslatmakta ve istenmeyen durumlara yol açabilmektedir. Aynı zamanda çay içerken kaşıktan rahatsız olan kişilerin kaşığı bardak dışında koyabilecekleri bir yer bulunmamaktadır. Bu yüzdendir ki çay kaşığını tabağın kenarına dayarız. Bir diğer sıkıntı ile poşet çaylarda görülmektedir. Poşet, bardaktaki sıcak suyun içine konulup demlendikten sonra bardak içinde kalmamalıdır. Bunun için poşeti kaşıkla sıkıp bardaktan çıkarmanız ve çöpe atmanız gerekir. Bu işlem yerleri kirletme açısından problemlidir – çünkü yere damlaması önlenmesi çok zor bir problemdir.

Ben bu projemde şeker, kaşık ve poşet çay artığının konulabileceği, normal çay tabaklarından büyük olmayan bir çay tabağı tasarlamak istedim. Ürün bardak ve diğer öğeler için iki ayrı hazne içermektedir. Bardak haznesi sadece bardak içindir. Diğer hazne ise kullanıcının kullanım özgürlüğüne bırakılmıştır. Taşırken şeker, çayı içerken kaşık ve ya poşet çay artığı bu hazneye konulabilir. Normalde bardağın bulunduğu hazneye konan bu öğeler çay bardağının altının ıslanmasına yol açmaktadır. Altı ıslak olan bardak ise kullanıcılar için leke tehdidi oluşturur.

Ürünüm çeliğin derin çekme yöntemi ile şekillendirilmesiyle üretilir. Üretimi oldukça kolay; maliyeti ise oldukça düşüktür. Modern formu sayesinde piyasadaki diğer ürünlerden kolayca ayrılmaktadır. Ele rahat oturan formu sayesinde kullanımı oldukça pratiktir.

 

Yorum bırakın